Qarğıdalının zərərləri nələrdir?

Qarğıdalının zərərləri nələrdir?Qarğıdalı, əsasən faydalı bir qida olsa da, bəzi insanlar üçün zərərli ola biləcək tərəfləri də var.
KONKRET.az bildirir ki, aşağıda qarğıdalının potensial zərərləri qeyd edilib:
1. Yüksək Karbohidrat Miqdarı
Qarğıdalı yüksək miqdarda karbohidrat və şəkər tərkibinə malikdir. Bu, xüsusilə qan şəkəri səviyyəsinə nəzarət edən insanlar, məsələn, şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlər üçün problem yarada bilər. Çoxlu miqdarda qarğıdalı yemək qan şəkərinin artmasına səbəb ola bilər.
2. Həddindən artıq Kalori
Qarğıdalı kalorili bir məhsuldur, xüsusilə yağda qızardılmış və ya yağlı əlavələrlə birlikdə yeyildikdə kalori miqdarı daha da artır. Bu, çəki artımına səbəb ola bilər.
3. Həssaslıq və Alergiyalar
Qarğıdalı bəzi insanlarda həssaslıq və ya allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Qarğıdalı məhsullarına qarşı allergiyası olan insanlarda dəri səpmələri, qaşınma və həzm problemləri yarana bilər.
4. Lifli Strukturu və Həzm Problemləri
Qarğıdalı liflə zəngindir, amma çox miqdarda yeyildikdə bəzi insanlarda həzm problemləri, şişkinlik və qaz yarada bilər. Xüsusilə həssas həzm sistemi olan insanlar üçün bu, narahatlıq verici ola bilər.
5. Genetik Modifikasiya (GMO) Məsələsi
Qarğıdalı dünyada ən çox genetik modifikasiya olunan bitkilərdən biridir. GMO qarğıdalı məhsulları bəzi insanlar üçün sağlamlıq narahatlığı yarada bilər, çünki bu məhsulların uzunmüddətli təsirləri ilə bağlı bəzi mübahisələr mövcuddur. Əgər bu sizin üçün narahatlıq doğurursa, GMO-suz qarğıdalı məhsullarını seçmək daha yaxşıdır.
6. Qida Mənbələri ilə Qarışdırılma
Qida sənayesində qarğıdalıdan müxtəlif məhsullar hazırlanır, məsələn, qarğıdalı şərbəti (fruktoz siropu) yüksək şəkər tərkibli olduğundan sağlamlıq üçün zərərli ola bilər. Xüsusilə hazır qidalarda qarğıdalı əsaslı tərkib hissələri (çipslər, şərbətlər) çox şəkər və ya kaloriyə səbəb ola bilər.
7. Leptin müqaviməti
Qarğıdalıda olan bəzi karbohidratlar və yağlar leptin müqavimətinə səbəb ola bilər. Leptin müqaviməti orqanizmin toxluq siqnallarını düzgün qəbul etməməsinə gətirib çıxarır, bu da çəki artımına və həddindən artıq yeməyə səbəb ola bilər.
Nəticə:
Qarğıdalı, əsasən, sağlam qida olsa da, həddindən artıq istehlak edildikdə və ya bəzi sağlamlıq vəziyyətlərində (şəkərli diabet, həzm problemləri və allergiya) müəyyən zərərlərə səbəb ola bilər. Ona görə də balanslı istehlak edilməlidir və xüsusi sağlamlıq şərtləriniz varsa, diyetoloqa və ya həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur.

Sağlamlıq     Baxılıb: 194   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Kardioloq təzyiq ilə bağlı təhlükəli mifi dağıtdı - Səhv bilirmişik

Kardioloq qan təzyiqi ilə bağlı təhlükəli mifi dağıdır.   E- -a istinadən xəbər verir ki, kardioloq Diana Novikova qan təzyiqi ilə bağlı yanlış inanclara aydınlıq gətirib. O, Telegram kanalında bəzi insanların yüksək təzyiq

Gündə ən azı 8 stəkan su içmək üçün 10 VACİB SƏBƏB

Sağlam bir kişinin bədən çəkisinin 60 faizi, sağlam bir qadının isə bədən çəkisinin 50 faizi sudan ibarətdir. Hamımız suyun sağlamlığımıza nə qədər faydalı olduğunu bilirik, amma kifayət qədər su içirikmi?. -a istinadən bildiri

Hepatit A virusu sürətlə yayılır

Çexiyalı mütəxəssislər ölkədə hepatit A-ya yoluxanların sayında artım qeydə alıblar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Çexiya Dövlət İctimai Səhiyyə İnstitutu məlumat yayıb. Bildirilir ki, 2025-ci ildə respublikada yoluxuc

Oruc tutmaq hansı halda təhlükəlidir?

Ramazan ayında iftar və sahurda edilən bəzi yanlış qidalanma vərdişləri infarkt riskini artıra bilər. xəbər verir ki, hipertoniya, damar tıxanıqlığı və ürək çatışmazlığı olanlara duz və xolesterindən uzaq durmağı tövsiy

Qusardakı "dərman" biabırçılığı ilə bağlı İLK AÇIQLAMA: "Genefonda təhlükədir, ona görə də..."

Qusar Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında xəstələrə vaxtı keçmiş dərmanların verilməsi ilə bağlı faktların mediada yayılması cəmiyyətdə birmənalı qarşılanmayıb və narahatlığa səbəb olub. Vatsap yazışmalarından da aydın olur ki

Ramazandan sonra necə qidalanmaq lazımdır?

Ramazan ayı boyu oruc tutanların orqanizm günün çox hissəsini ac-susuz qalmağa öyrəşir. Birdən-birə müxtəlif qidalar qəbul etmək bir çox orqanlara ağır təsir edir. Bir ay gündə iki dəfə qida qəbul edən orqanizmin normal rejim

Qaraciyər üçün ən faydalı qidalar - Kələm, balıq, avokado

Qaraciyər həzm prosesində, orqanizmin detoksikasiyasında, qanyaratmada və digər həyati vacib funksiyalarda iştirak edir. Onun sağlamlığını qorumaq üçün müəyyən qidaların rasiona daxil edilməsi vacibdir. -ın -ya istinadə

Yazda hansı vitaminlər qəbul edilməlidir?

Həkimlə məsləhətləşdikdən sonra yaz aylarında D və B vitaminlərini qəbul etməyə başlamaq olar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə -ya diyetoloq, Rusiya Elmlər Akademiyasının Federal Elmi Mərkəzinin məsləhətçisi Aleksandr

Sağlamlıq iksirinin resepti açıqlandı

Yerkökü şirəsinin sarıkök ilə birləşməsi və ona zəncəfillə qara bibər əlavə edilməsi iltihabı azaltmağa və immun sistemini dəstəkləməyə kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bunu dietoloq və sağlam həyat tərzi menecer


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler axsam.az xeberler sou biznes gunun xeberleri dunyada son xeberler