Qarğıdalının zərərləri nələrdir?

Qarğıdalının zərərləri nələrdir?Qarğıdalı, əsasən faydalı bir qida olsa da, bəzi insanlar üçün zərərli ola biləcək tərəfləri də var.
KONKRET.az bildirir ki, aşağıda qarğıdalının potensial zərərləri qeyd edilib:
1. Yüksək Karbohidrat Miqdarı
Qarğıdalı yüksək miqdarda karbohidrat və şəkər tərkibinə malikdir. Bu, xüsusilə qan şəkəri səviyyəsinə nəzarət edən insanlar, məsələn, şəkərli diabetdən əziyyət çəkənlər üçün problem yarada bilər. Çoxlu miqdarda qarğıdalı yemək qan şəkərinin artmasına səbəb ola bilər.
2. Həddindən artıq Kalori
Qarğıdalı kalorili bir məhsuldur, xüsusilə yağda qızardılmış və ya yağlı əlavələrlə birlikdə yeyildikdə kalori miqdarı daha da artır. Bu, çəki artımına səbəb ola bilər.
3. Həssaslıq və Alergiyalar
Qarğıdalı bəzi insanlarda həssaslıq və ya allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Qarğıdalı məhsullarına qarşı allergiyası olan insanlarda dəri səpmələri, qaşınma və həzm problemləri yarana bilər.
4. Lifli Strukturu və Həzm Problemləri
Qarğıdalı liflə zəngindir, amma çox miqdarda yeyildikdə bəzi insanlarda həzm problemləri, şişkinlik və qaz yarada bilər. Xüsusilə həssas həzm sistemi olan insanlar üçün bu, narahatlıq verici ola bilər.
5. Genetik Modifikasiya (GMO) Məsələsi
Qarğıdalı dünyada ən çox genetik modifikasiya olunan bitkilərdən biridir. GMO qarğıdalı məhsulları bəzi insanlar üçün sağlamlıq narahatlığı yarada bilər, çünki bu məhsulların uzunmüddətli təsirləri ilə bağlı bəzi mübahisələr mövcuddur. Əgər bu sizin üçün narahatlıq doğurursa, GMO-suz qarğıdalı məhsullarını seçmək daha yaxşıdır.
6. Qida Mənbələri ilə Qarışdırılma
Qida sənayesində qarğıdalıdan müxtəlif məhsullar hazırlanır, məsələn, qarğıdalı şərbəti (fruktoz siropu) yüksək şəkər tərkibli olduğundan sağlamlıq üçün zərərli ola bilər. Xüsusilə hazır qidalarda qarğıdalı əsaslı tərkib hissələri (çipslər, şərbətlər) çox şəkər və ya kaloriyə səbəb ola bilər.
7. Leptin müqaviməti
Qarğıdalıda olan bəzi karbohidratlar və yağlar leptin müqavimətinə səbəb ola bilər. Leptin müqaviməti orqanizmin toxluq siqnallarını düzgün qəbul etməməsinə gətirib çıxarır, bu da çəki artımına və həddindən artıq yeməyə səbəb ola bilər.
Nəticə:
Qarğıdalı, əsasən, sağlam qida olsa da, həddindən artıq istehlak edildikdə və ya bəzi sağlamlıq vəziyyətlərində (şəkərli diabet, həzm problemləri və allergiya) müəyyən zərərlərə səbəb ola bilər. Ona görə də balanslı istehlak edilməlidir və xüsusi sağlamlıq şərtləriniz varsa, diyetoloqa və ya həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur.

Sağlamlıq     Baxılıb: 230   Tarix: 15 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Alimlər diabet riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan üsul açıqlayıblar

Aralıq dənizi pəhrizinin kalori məhdudiyyəti, müntəzəm fiziki aktivlik və peşəkar dəstəklə birləşdirilməsi II tip şəkərli diabetin inkişaf ehtimalını 31% azaldır. xəbər verir ki, bu barədə "Science Daily" elmi jurnalınd

Arıqlamaq istəyəndə darçından istifadə edin

Arıqlamaq üçün ən ideal üsullardan biri də darçınlı sudur. Pəhrizlə birgə bir həftə darçınlı su içsəniz 5 kiloqrama yaxın çəki ata bilərsiniz. axşam.az-a istinadən bu möhtəşəm içkinin hazırlanmasını təqdim edir:. Bir stəka

Yaşıl mərcimək: Yumurtadan 10, ətdən isə 25 dəfə artıq fayda

Tərkibində yumurtaya nisbətən 10 dəfə çox protein, ətdən isə 25 dəfə çox dəmir olan yaşıl mərcimək, xüsusilə ət yeməyənlər üçün əvəzolunmaz qida hesab olunur. Bu faydalı məhsul orqanizmin zülal və dəmir ehtiyacını qarşılayır

Ağcaqanadlarla yayılan virus Azərbaycana gəlib? – RƏSMİ

Çində yenidən çikinqunya virusu yayılaraq epidemiya səviyyəsinə çatıb. Ağcaqanadlar vasitəsilə ötürülən bu xəstəlik kəskin hərarət, üşütmə, bel və oynaq ağrıları, eləcə də səpkilərlə müşahidə olunur. . Bəs görəsən, bu virusa yoluxma halların

Yuxu pozası üzdə qırış yaradır

Üzdə qırışların daha gec yaranması üçün dəriyə düzgün qulluq vacibdir. -a istinadla xəbər verir ki, kosmetoloq Yana Katina vaxtından əvvəl qırışlara səbəb olan vərdişləri açıqlayıb. Həkim ilk növbədə günəşdən və ultrabənövşəy

Enerji içkiləri bu xəstəliklərə SƏBƏB OLUR

Enerji içkiləri maddələr mübadiləsinə, sinir və ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir. Onlar şəkərli diabet, piylənmə, ateroskleroz kimi xəstəliklərə səbəb ola və qocalmanı sürətləndirə bilər. -a istinadən xəbər veri

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki

"Paracetamol" tərkibli 2 dərman vasitəsi geri çağırıldı

İki dərman vasitəsinin könüllü geri çağırılması üçün Səhiyyə Nazirliyi Analitik Ekspertiza Mərkəzinə (AEM) müraciət edilib. Bu barədə -a Mərkəzdən məlumat verilib. Bildirilib ki, dərman vasitələrindən biri "Para-Den

Kondisioner effekti yaradan təbii bitki

Yay aylarında bir çox insan elektrik enerjisi xərclərini artırmadan evlərini sərin saxlamağın yollarını axtarır. Lakin təbiət bu məsələdə bizə yardım edə bilər, söhbət havanı effektiv şəkildə soyudan dekorativ bitkidən gedir


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler hava durumu son xeberler 2025 cəbhədən xəbərlər son xeber