Yazda necə qidalanmalıyıq? - Həkimdən AÇIQLAMA
Qış aylarını geridə qoyduq. Qarlı-şaxtalı soyuq qışdan sonra yazın gəlişi bütün həyatımızı dəyişir. Bu fəsildə yediyimiz qida da sağlamlığımıza təsir edir.
Maraqlıdır, yaz aylarında qida rasionumuzu necə təşkil etməliyik? Hansı məhsullardan istifadə etməkdə fayda var?
Mövzu ilə bağlı KONKRET.az-a danışan həkim-dietoloq Ofelya Tahirova bildirib ki, soyuq qış aylarından sonra immun sistemimiz zəifləyir:
"Ona görə də, yaz fəslində ilk olaraq immun sistemimizi gücləndirməliyik. Bunun üçün ilk növbədə mövsümi meyvə və tərəvəzlərdən bol istifadə etmək lazımdır. Bir azdan yaz, yay meyvələri yetişəcək. Çiyələk, gilas, moruq və digər meyvə və giləmeyvələrdən bol-bol istifadə etməliyik. Onların tərkibində bol miqdarda vitamin var. Kalorisi də çox aşağıdır. Bu mənada qida rasionumuzda yaz meyvələrinin üstünlük təşkil etməsində fayda var".
Həkimin sözlərinə görə, meyvələrlə yanaşı tərəvəzlərə üstünlük verilməlidir:
"Pomidor, xiyar, lobya, badımcan kimi tərəvəzlərdən gündəlik olaraq istifadə etməliyik. Onların lif qatı çox olduğu üçün insanı uzun müddət tox saxlayır. Tərkibi vitaminlə zəngindir. Bütün bunlarla yanaşı havalar isindikcə maye qəbulunu artırmalıyıq. Qış fəslində 1-1,5 litr su içiriksə, yayda 2.5-3 litrə qədər su içə bilərik. Çünki yayda bədənimiz daha çox maye itirir. Bunun bərpası üçün bol miqdarda su içmək məqsədəuyğundur".
Şəbnəm Mehdizadə,
KONKRET.az
f Paylaş